6 GREŞELI COMUNE PE CARE LE PUTEŢI EVITA

Greșelile din sala de interviu sunt obișnuite; la urma urmei, suntem cu toții oameni. Nimeni nu are o tehnică de interviu perfectă și, desigur, unele greșeli sunt inevitabile. Cu toate acestea, ca parte a pregătirii interviului, este vital să înțelegeți care sunt cele mai frecvente greșeli din cadrul unui interviu pentru a le putea evita.

1. Întârzierea la interviu

Candidații își pot căuta traseul cu o seară înainte, pot pleca devreme și cu toate acestea pot întârzia la interviu din cauza unor factori externi imprevizibili. Deși aceste situații sunt datorate unor factori incontrolabili, ele pot afecta interviul, ca să nu mai vorbim de impresia ce poate fi generată cu privire la abilităţile candidatului de gestionare a timpului.

Concluzia noastră este că nu putem fi niciodată siguri 100% de planificarea călătoriei noastre. Vă sugerăm să parcurgeţi traseul în prealabil dacă nu este familiar și doriți să ajungeți la locul interviului cu aproximativ 45 de minute înainte. Mergeți la o cafenea din apropiere și profitați de acest timp pentru a trece peste notiţele dvs., respirați adânc și intrați într-o stare pozitivă și sigură. Asigurați-vă că ajungeţi la recepția clădirii companiei cu cel puțin 15 minute înainte de interviu.

2. Ignorarea tuturor, în afară de intervievator

În ziua interviului, veți întâlni o mulțime de potențiali colegi; indiferent dacă îi veţi regăsi în ascensor în timp ce urcați, în timp ce sunteți așezat la recepție sau mergând pe coridor în drum spre sala de interviu. Este de înțeles că doriţi să vă focusaţi pe „zona de interviu” acordând cea mai mare atenție intervievatorului și a ceea ce veți spune acestuia. Cu toate acestea, nu uitați cel puţin să zâmbiți tuturor celor pe care îi întâlniţi. Dacă timpul o permite, de exemplu, când stați la recepție, puteţi avea o conversaţie politicoasă.

Adesea, persoana care vă intervievează va solicita angajaţilor cu care aţi avut contact să furnizeze o primă impresie despre dvs.. Desigur, decizia de angajare nu se va baza doar pe acest lucru, dar dacă opinia lor este una pozitivă, acest lucru va funcționa cu siguranță în favoarea dvs. și va vorbi despre cât de bine veți relaţiona cu colegii.

3. Recitarea site-ului web al companiei

Una dintre primele întrebări care este posibil să vi se adreseze va fi: „Ce știți despre companie?” Poate că v-ați făcut cercetarea și puteți recita site-ul web al companiei, dar chiar înțelegeți cum funcţionează afacerea și ați putea explica acest lucru cu propriile cuvinte?

În loc să citiți site-ul, căutați alte surse, cum ar fi postările de pe rețelele sociale, studii de caz și comunicate de presă. Acest lucru vă poate oferi un anumit context și veţi înţelege mai bine cum funcţionează afacerea în practică. În cadrul interviului discutaţi despre constatările dvs. și menționați ceea ce vi s-a părut interesant. Acest lucru va indica faptul că sunteți extrem de interesat și că ați făcut un efort conștient pentru a înțelege mai bine afacerea, deoarece vă pasă de această oportunitate.

4. Abaterea de la subiect

Este firesc să vă abateţi de la subiect când sunteţi stresat și asta nu ar putea fi mai adevărat în sala de interviu; indiferent dacă este vorba de frică sau doar de o acumulare de stres pre-interviu care se poate transforma în anxietate.

Înainte de interviu vă sfătuim să aveți o structură în minte pentru răspunsurile la întrebări. De exemplu, într-un articol anterior, discutam despre utilizarea tehnicii STAR (situație, sarcină, analiză, rezultat) atunci când vine vorba de a răspunde la întrebări bazate pe competențe. Exersați răspunsurile la câteva întrebări de interviu, respectând această tehnică.

5. Răspunsuri cu tentă negativă

În timpul interviului, anumite întrebări pot determina candidații să evidenţieze involuntar anumite aspecte negative despre ei înșiși sau despre compania lor anterioară, indiferent dacă este un răspuns la întrebarea: „De ce doriți să părăsiți actualul angajator?” sau „Spune-mi despre o perioadă în care ai eșuat”.

În timp ce îi încurajăm pe candidați să fie cât mai transparenți, ar trebui să trataţi cu atenţie aceste situaţii. Vă sfătuim să vă gândiţi înainte de interviu ce întrebări inconfortabile v-ar putea fi adresate şi să vă formulaţi răspunsurile într-un mod pozitiv și faptic. De exemplu, dacă sunteţi întrebat „de ce doriţi să părăsiţi angajatorul actual?” aţi putea răspunde: „Doresc să părăsesc locul de muncă actual, deși cred că acest rol m-a învățat extrem de multe lucruri, deoarece consider că aş putea să progresez în cariera mult mai mult şi mai rapid într-o organizație mai mare ca aceasta, care oferă mai multe oportunități de dezvoltare”.

6. Nu aveți întrebări la final

Una dintre cele mai mari dificultăți pentru un manager este un candidat care nu are nimic de întrebat la sfârșitul interviului. Asigurați-vă că pregătiți o serie de întrebări, dar ascultați răspunsurile la acestea în timpul interviului și aveți câteva întrebări de rezervă.

De asemenea, ar fi o idee bună să participați la interviu cu un caiet în mână, astfel încât să puteți nota orice întrebări noi care apar atunci când intervievatorul vorbește mai mult despre organizație și rol.

Concluzia este că majoritatea greșelilor din cadrul unui interviu sunt evitabile, trebuie doar să știţi ce să luaţi în calcul. Un ultim lucru pe care îl vom spune este că, în ciuda celor mai bune intenții, puteți face încă o greșeală comună la interviu. Dacă se întâmplă acest lucru, nu disperaţi. Acest lucru nu înseamnă că v-aţi minimizat șansele și, cel puțin, aţi învățat o lecție valoroasă pentru data viitoare.